09.10.2020/

През последните години голяма част от хората осъзнаха , че имат под ръка супер храна , на достъпна цена , в лицето на пчелните продукти . Пчелните продукти отговарят на новия забързан начин на живот. Те ни дават всички вещества, необходими за пълноценното ни ежедневие, без да се налага да си ги набавяме от няколко различни източника, или да използваме хранителни добавки, за да допълним баланса на организма си. И наистина, пчелният прашец съдържа около 40% протеина, което многократно надвишава нивото на протеина в месото, млякото и яйцата. Количеството свободни аминокиселини (тези, които директно се усвояват от оргазнизма), е 50%, което автоматично превръща пчелния прашец в храна – мечта, която е абсолютно натурална . Така например 2 супени лъжици цветен прашец се равняват по протеиново съдържание на 140 грамова свинска пържолка, но без всички съпътстващи я лоши мазнини, химикали и животински хормони.

Пчелният прашец въздейства изключително благоприятно за лечението на заболявания на нервната система, простатата, опорно-двигателния апарат. Полезен е също така за общо засилване на организма, както и за подобряване на имунитета.
Пчелният прашец е изключително богат на лецитин, а той помага разтварянето и изгарянето на излишните мазнини. При този процес се понижава количеството на липопротеините с ниска плътност (“лошия холестерол”) по-бързо, спрямо която и да е друга храна. Същевременно, настъпва увеличаване на дела на липопротеините с висока плътност (“добрия холестерол”). Този механизъм е от особено значение за превенция на сърдечно-съдови заболявания.
Поради високото съдържание на витамини, минерали и незаменими аминокиселини, действа укрепващо на имунната система. Има данни, че пчелният прашец участва в производството на допълнително количество интерферони, а те имат основно значение при борбата на организма с вирусните инфекции.
Пчелният прашец помага за намаляване на излишните килограми по няколко начина:

Предизвиква усещане за ситост и потиска глада;
Аминокиселините, които влизат в състава му, помагат за ускоряване на обмяната на веществата и разтварянето на мазнините;
Лецитинът, който се съдържа в пчелния прашец участва в процеса на изгаряне на калории;
Абсорбира част от мазнините в храната и по този начин намалява натрупването им в клетките;
Цветния прашец е удивителен продукт, предоставян ни щедро от природата и събиран за нас от пчеличките. Той съдържа в себе си всичко необходимо за живота – богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други.
Поради съдържанието на глутаминова киселина в пчелният прашец оказва благотворно въздействие и върху базално разположените ядра в мозъка. Положителен ефект може да се наблюдава след 6 месеца консумация на пчелен прашец, по 1 лъжица 3 пъти на ден. Съдържанието на ацетилхолин в пчелния прашец пък го прави незаменим помощник на мозъка и ендокринните жлези. Ацетилхолинът е един от невротрансмитерите в мозъка и спомага за предаването на нервните импулси.
Пчелният прашец значително подпомага следните физиологични функции:

•    ускорява растежа на здрави клетки като увеличава възстановителната способност на тъканите;
•    усилва детоксикиращите процеси;
•    намалява повишените нива на “лошия” холестерол;
•    повишава ниското кръвно налягане;
•    намалява високото кръвно налягане;
•    повишава устойчивостта към инфекции;
•    активира жлезите с вътрешна секреция;
•    подобрява дейността на нервна система;
•    подобрява плодовитостта при жените;
•    забавя растежа на доброкачествени или злокачествени тумори;
•    забавя нормалните процеси на стареене и противодейства на образуването на бръчки;
•    насърчава спокойствието;
•    повишава концентрацията и по този начин подобрява на паметта;
•    повишава сексуалната активност;
•    повишава мускулната сила;
•    повишава енергията и жизнеността;
•    осигурява повишена издръжливост.
Много важно обаче е да знаем как да приемаме пчелния прашец. Реално съвсем малък процент от хората имат алергия към него , но понеже малцина ползват пчелен прашец трябва да се започне с малки дози , които да се увеличават постепенно. Започва се с 3-4гранули , които се увеличават всеки ден с 1-2 , докато за децата се стигне 1/2 /половин/ чаена лъжица , а за възрастни 1 до 2 супени лъжици , според килограмите . Пчелният прашец може да се взема самостоятелно или на се смесва с различни храни. Единственото условие, което трябва да спазвате задължително обаче е, никога да не подлагате пчелния прашец на термична обработка, тъй като по този начин ще унищожите всички полезни вещества в него. Също не е хубаво и да го разбивате в блендер.

Add Comment