30.11.2020/

Едно време , като дете , на горният ъгл на двора ни граничехме с един пчелин . Той се издигаще високо над кръстовището и беше като полуостров . Целият обрасъл с треви и храсти , сред които се търкаляха празни кошери . В единият край имаше схлупена къщурка с подпрян на нея сайвант за инструменти и инвентар . Керемиденият покрив вече беше провиснал под тежеста на времето . Мандалото висеше на открехнатата врата , а вътре времето беше спряло . Пчеларя отдавна го нямаше , а покъшнината стоеше покрита с прах и пайжина , и чакаше стопанина си . На юг се издигаха хълмовете на гората , а от север в ниското се разкриваше невероятна гледка . Плодородни поля до където ти види погледа от запад на изток , а край тях се вият спокойните води на Дунав , огряти от лъчите на лятното слънце . Детството ми беше като приказка , този запустял пчелин беше моето царство .

Днес , когато си почивам на пчелина , докато гледам полета на вихри от златни пчели си давам сметка какъв покой ти дава това . Забравяш за стреса на забързаното съвремие .Изпитваш удоволствие от работата си , имаш чувство че извършваш свещенодействие . Допирът с пчелите ти дава усещане , че чуваш как бие сърцето на природата .

Пчелите са едни невероятни същества . Смисълът на тяхното съществуване е да осигурят съществуването на Природата и оттам и съществуването на човечеството . Пчелите се грижат за 35% от глобалният обем на расениевъдството на стойност 577 милиарда долара годишно . Но да оставим парите настрана , без опрашването няма да има храна , ще изчезнат различни видове растения , ще се промени климата и ще се появят катаклизми . Освен това пчелите имат пряко въздействие върху здравето на човека :Меддът действа антимиккробно
-Пчелният прашец е антиалерген
-Прополиса действа антибактериално
пчелното млечице действа имуноподдържащо
Това са най общо казано положителните въздействия от пчелните продукти върхо човешкият организъм . А опознаването и общуването с пчелите те връща към допира с природата и ти дава душевен мир , и вътрешно спокойствие .
Всички ние зависим от пчелите , като основен опрашител , и е изключително важно да не стоим безучастни към тяхното унищожаване , за да спрем загубата на биологичното разнообразие Ако обществото продължава да е сегментирано , непочтенните политици и големите корпораций ще се възползват от принципа – разделяй и владей , и ще се стигне до там в менюто ни да има само ориз и картофи . Всеки един от нас може да помогне в запазването на пчелите с :

– Купуване на мед от местни фермери / Българският пчелен мед е най качествения /
-Засаждане на различни растения , които цъфтят по различно време .
-Избягване на пестициди , фунгициди хербициди в нашата градина и купуване на продукти от местни земеделци , който използват щадящи природата торове .
https://zlatnapchelichka.bg/ се грижи до вас да достига истински , висококачествен мед .

Add Comment