29.12.2020/

Няма по известен пчелар от Едмънд Хилари ! Той не е просто известен , той е емлематична фигура за 20 век .На 29 май 1953 г. Едмънд Хилари, планински пчелар от Нова Зеландия, и Тенцинг Норгай, водач на шерпите в Непал, застанаха на върха на света и записват със златни букви имената си в световната история . За първи път човешки крак стъпва на връх Еверест.

Двамата мъже си стиснали ръцете, направили няколко снимки и Тенцинг погребал някои будистки пожелания. След 15 минути на върха, те започват обратното спускане на долу . Когато Хилари и Тензинг изкачили Еверест през 1953 г., повечето от нас още не са били родени. Тогава технологията била доста примитивна – типичният телевизор бил по-голям от хладилника. Комуникацията е била болезнено бавна. Минали 3 дни, преди светът да разбере дали Едмънд Хилари и Тенцинг Норгей са достигнали върха – или са умрели опитвайки се. Екипът не е бил първият, който направил опит за изкачване на Еверест, но предишните усилия завършили с трагедия.
Изненадващо, когато се върнал от експедицията си, пчеларят, изкачил най-високата планина в света, се върнал отново към тежък ръчен труд, работейки с 1400 кошера на семейството.Това говори за изключителна скромност .
Той не е хоби пчелар с един кошер под ябълково дърво в овощната градина. Той е истински производител на мед.Едмън Хилари няколко пъти пишев книгата си „Поглед от срещата на върха“ , че пчеларството го е подготвило физически и психически за предизвикателствата на планинското катерене.
„Брат ми Рекс беше с година по-млад от мен и той също беше част от нашия семеен пчеларски бизнес. С Рекс работихме добре заедно като екип. Той беше по-малък от мен, но много силен и енергичен. По най-приятелския начин ние се състезавахме енергично помежду си, често тичахме рамо до рамо с тежки товари мед, за да ги трупаме върху нашия камион … всъщност се наслаждавахме на пчеларството. Нашите тридесет и пет пчелина бяха разпръснати на разстояние до четиридесет мили, така че ние винаги бяхме в движение. Пролетта и лятото, когато пчелите събираха нектар, беше време на голямо напрежение. В едни пчелини, можеше да има значителна реколта мед в кошерите в други почити нищо. С Рекс се наслаждавахме на упоритата работа. ”

Новината за успешното изкачване достигнала Англия през нощта на 2 юни, ден преди коронясването на кралица Елизабет II. Вестникът от 3 юни трябвало да побере и двете истории на първите им страници. “Таймс” ги комбинира като : “Всичко това и Еверест също”.

За своя успех кралицата удостоила Хилари рицар-командир на Ордена на Британската империя (KBE). Tensing Norgay е награден с медал “Джордж”, втората най-висока гражданска награда на Обединеното кралство и Общността. Двамата стават толкова известни, че по-късно Хилари Клинтън твърди, че е кръстена на сър Едмънд, въпреки че тя е родена през 1947 г., много преди изкачването да го направи добре известен. Понякога Тенцинг се почитал от хора, които вярвали, че той е въплъщение на Буда или Шива.

Едмънд Хилари става член на Ордена на Нова Зеландия (ONZ) през 1987 г. и кавалер на Ордена на жартиера (KG) през 1995 г.
В по-късните си години обобщава живота си с думите: „В някои отношения вярвам, че олицетворявам средния новозеландец: имам скромни способности, комбинирам ги с голяма доза решителност и предпочитам да успея“

Add Comment