17.10.2020/

Канеката е една от най старите познати подправки . родината и е Цейлон , днешна Шри Ланка . В миналото е била по скъпа от златото . Толкова ценна , че е била принасяна като дар за богове и владетели . В Рим канелата е била лукс и привилегия само за най богатите . При магически ритуали канелата е била символ на изцеляващата сила , на духовната сила , на любовта , на страстта и защитата от злото .
Канелата се смята за афродизиак , който стимулира усещанията , успокоява нервите и сърдечният ритъм . Има ароматен , сладък и топъл вкус .

Канела Снимки - Изтегляне на безплатни изображения - Pixabay


Преди европейците да установят контрол над търговията с подправки , тя е била в ръцете на Османската империя , която е внасяла канелата от Индия . Интересното е , че се е наричала “дар чини” т. е. дърво от Китай . Което предполага че през ранното средновековие е имало търговски път от Китай до Средиземноморието . Още по интересно е , че нашите баби са наричали канелата “дарчин” . През 1505 г. канелата запърви път пристига в Западна Европа , благодарение на португалците , и става толкова популярна , че се превръща в една от първите стоки , която редовно се търгува между Близкият Изток и Европа . Търговците дълго време пазили в тайна търговският път и начина за добиване на канелата . Затова нейната цена била толкова висока .

Кардиолог: Дългото принудително заседяване заради карантината е опасно за  сърдечно болните | Паралел 42

Днес тайната е разкрита , канелата се добива от канеленото дърво и представлява кафявата част на неговата кора . През 2 години тя се обелва и изсушава , докато се превърне във фин пергамент , след това се навива на рулца или се стрива на прах . Първите канелени плантации се появяват във влажните тропически гори на Югоисточна Азия още през 8 век .
Днес в магазините може да намерим ароматната подправка , както на рулца , така и на прах . Използва се предимно в сладкарството , но с нея може да се подправят различни видове меса , салати и напитки . Освен като подправка , канелата се използва като изключително мощно лечебно средство . Когато канелата се смеси с меда се получава комбинация от два продукта с множество положителни въздействия върху цялостното състояние на организма .
Симбиозата мед плюс канела не позволява натрупването на мазнини , унищожава всякакъв вид гъбички , бактерий , които забавят храносмилането . Филия с мед и канела за закуска намалява нивото на холестерола и може да ви спаси от сърдечен удар . Също така много проучвания показват , че дори и вече да сте имали сърдечна атака , тази смес може да ви помогне да минат много години без сърдечни атаки.Редовната употреба на мед и канела укрепва сърцето . В Америка и Канада тази смес се дава на хора в старчески домове .
Доказано е , че когато артериите и вените губят гъвкавост , меда и канелата помагат в тяхното съживяване .
медят и канелата преди хранене облекчава киселинността в храносмилателната система , и помага при храносмилането на най калоричната храна .


Установено е , че комбинацията от мед и канела може да е полезна при следните състояния и заболявания : бронхит , стомашни спазми , предотвратяване на гадене .
съвременни изследвания показват , че канелата съдържа молекула , чиято структора е сходна с тази на инсулина . Съдържа и проантоцианиди , които усилват чувствителността на клетките към инсулина , затова меда с канела може да се ползва дори и от диабетици . Естествено медът с канелата трябва да се ползва в умерени количества за да вземем максимума от тях – 3 пъти на ден по една супена лъжица е напълно достатъчно .изключително полезна и вкусна комбинация .

Add Comment