26.10.2020/

Диетата на всеки диабетик е доста строга относно приемането на захар и сладки изделия. Поради което не е изненадващ въпроса, дали медът е разрешен за пациенти с диабет? Това е нелечима болест, при която се повишава кръвната захар в организма. Имам добра новина за диабетиците !
Медът в определени количества може да се консумира от диабетици . Той е природен продукт, който осигурява на организма енергия, стимулира имунната система и е естествен лек за редица заболявания , като към многото му положителни качества може да се добави и страхотния му вкус. Той е естествен източник на въглехидрати, които дават сила и енергия на телата ни.
Глюкозата в меда се абсорбира бързо от организма ни и ни осигурява мигновен прилив на енергия, докато пък фруктозата в него се абсорбира по-бавно и е отговорна за продължителното отделяне на енергия. Известно е, че в сравнение с другите захари медът поддържа нивото на кръвната захар непроменено.


Важното е медът да е абсолютно натурален , да няма никакви добавки като глюкоза, нишесте, захарна тръстика и дори малц, които трябва да се избягват от всеки един диабетик.
Клиничните проучвания показват, че чистият мед е много по-здравословен избор за диабетиците, отколкото другите подсладители предназначени за тях. За преработката на медът се изискват много по-ниски нива на инсулин, отколкото за преработката на бялата захар.


Това означава, че той има по-нисък гликемичен индекс, отколкото нея. Въпреки че меда съдържа значително количество захар, то тя е съчетание от фруктоза и глюкоза, които както споменахме по-горе се абсорбират с различни темпове в тялото.

Ако сте диабетици и се страхувате да ядете мед , задавали ли сте ст въпроса от какво са направени подсладителите ? В основата на всички подсладители предназначени за диабетици е монозахарид като фруктозата , поради ниския си гликемичен индекс. Така че медът е по добрият и по вкусен вариант . Както при всяка друга храна и с консумацията на мед не трябва да се прекалява , защото фруктозата се съхранява в черния дроб под формата на триглицериди и като прекалим с него , това предизвиква голяма тежест при обмяната на веществата . Както казват старите хора : ,, Стига си се тъпкал с мед , че ще ти се развие пъпа ” . Ако се консумира по 1-2 грама на килограм , дневно , разделен на няколко дози , медът може да бъде определен като най-добрата захар за диабета. Той действа благотворно на множество болести, помага за укрепване на съня, предпазва от преумора, регулира апетита , за разлика от изкуствено получените подсладители и подобрява умствената острота, симптоми, от които се оплакват почти всички диабетици.