06.12.2020/

В България поради непознаването на свойствата меда се шири едно разбиране , че едва ли не всеки втори има алергия към меда и пчелните продукти . Трябва да се прави разлика между алергия от ужилване от пчела и алергия към пчелните продукти . В научната литература няма данни медът да предизвиква алергия.Изследванията в Института по микробиология на БАН са доказали, че медът притежава антиалергични качества и че има голямо значение за нормалното развитие на организма . За децата медът представлява готова храна, която 100 процента се усвоява от организма и се включва в жизнените функции.

Лечебното действие на меда може да се обобщи в следните по-важни направления:
– повишава имунобиологичните защитни сили на организма;
– действа антибактериално, антипротозойно и антимикотично (противогъбично);
– противовъзпалително;
– антиалергично;
– кръвообразуващо;
– отхрачващо;
– регенеративно (възстановяващо повредените клетки и тъкани);
– стимулира дейността на сърцето;
– болкоуспокояващо;
– невротично;
– тонизиращо (естествен допинг);
– слабително;
– детоксично (противоотровно);      

Според спецкиалистите всеки млад човек може да консумира мед, като това количество не трябва да надвишава120-150 г дневно за възрастни, разпределени на три и повече приема.
Най-полезната дневна доза е в зависимост от възрастта на хората и от теглото им и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три и повече приема. Това е общоприетата дневна норма.

По-правилно е тя да се определя в зависимост от състоянието на човешкия организъм:
За лечебни цели при повишена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, за да не се разрушат ценните органични вещества, съдържащи се в него.

При понижена и нулева киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтваря във вода със стайна температура.
Можете да приемате мед и до 120-150 г на ден, но в такъв случай ще трябва да се откажете напълно от захарта и съдържащите захари продукти – бял хляб, макарони, картофи.
Медът се приема 4 пъти дневно. Три пъти преди основните хранения – закуска, обяд и вечеря, и четвърти път – половин час преди лягане.
Как да се лекуваме с мед?
Медът е един от най-ценните продукти. За разлика от синтетичните лекарства, смесването му с други лечебни продукти има синергично (ускоряващо лечебното) действие, вследствие на което действието му става неколкократно по-ефективно.
Ето някои рецепти:
При слаби нерви: Приемане на чист пчелен мед по схема: 30 мин. преди закуска – 30 г мед, 20 мин. преди обяд – 40 г мед, и 2 часа след вечеря – 30 г мед. Посоченото количество се приема разтворено в чаена чаша топла вода. Лечението продължава 40-50 дни, след което състоянието се подобрява значително.
За изгорено: Изгореното се намазва с чист мед. Намазването трябва да се повтаря на всеки два часа и няма да се появят мехурчета.
Изтощение: Счукват се 300 г орехови ядки. Смилат се на машинка за месо 300 г сушени кайсии и стафиди, 2 лимона с корите. Всичко се смесва добре с 300 г мед. Приема се по 1-2 ч. л. дневно. Съхранява се в хладилник.
Против безсъние: Изяждат се по 2-3 лъжички чист мед преди лягане.

Add Comment