23.12.2020/

Ловците на мед са наследници древната култура , която води началото си от около 13 000 години пр. н . е. и скоро може да изчезне безвъзвратно .


Непал от хиляди години и е домът на Трудориоса , най голямата медоносна пчела. Тя живее по скалите в подножието на планината . Ловците на мед се събират на групи два пъти в годината и се отправят към местообитанието на пчелите . Там от върха на скалата по тънки въжета и стълби от лиани с големи кошници се спускат към гнездото на пчелите и изрязват големи парчета пити с мед , с нож привърза към бамбукови пръчки . От доло останалата част групата палят огън за да може пушека да гони пчелите .


Огромните пчелни пити са покрити с около 10 сантиметра пчели . Бученето на тези големи разгневени пчели изпълва въздуха и изпълва сърцата с атавистичен ужас .Ловците трябва да са много хладнокръвни и концентрирани , защото най малката грешка може да им коства живота .
Хималайските пчели са единствените , които могат да живеят зимата извън гнездото . Събират се на големи рояци , които увисват на някое дърво или скала защитени от вятъра и дъжда .

Ловът на мед в Непал се предава от поколение на поколение по мъжка линия , но желаещите да все по малко . Защото пчелите намаляват понеже постоянно се обезлесява местообитанието им и събирането на мед става все по трудно . Някой туристически агенции организират на туристите да наблюдават този невероятен лов който почити не се е променил от своето начало около 13 000 при. Христа .

Add Comment