14.01.2021/

,,Суров мед“ означава меът такъв какъвто съществува в кошера или получен чрез центруфогиране, утаяване или прецеждане; и не е загряван над 45 градуса по целзий по време на производството или съхранението . Пастьоризиранният мед няма нищо общо с истинският пчелен мед .Пастьоризацията е процес на нагряване на мед при високи температури и филтриране, за да се улесни пълненето в различни разфасофки и да се запази първоначалният му вид в търговската мрежа . Но този процес убива и хранителните вещества, които естествено се съдържат в меда, като витамини и ензими. Суровият мед никога, никога не се пастьоризира. След като нашият мед премине през лабораторно изследване за да се уверим, че е от най-високо качество, ние внимателно и бавно затопляме нашия мед,при ниска температура, за да го напълним в удобни за вас разфасофки .

Като пчелар и ценител на финия мед аз лично вярвам, че медът може да се счита за суров, ако е бил загрят до 45 градуса.Нагряването на мед над 45 градуса коренно променя консистенцията на меда.
Какво представлява кристализацията ? Кристализацията на меда или както е познат в публичното говорене ,,озахарен мед” често е смятан от потребителите за признак на некачествен мед . Мнозина предполагат, че кристализираният мед е фалшиф , произведен от захар или „развален“. Това няма нищо общо с реалността .

Истинският, суров , необработен мед кристализира.

Процесът на кристализация е естествен и спонтанен. Чистият, суров мед има естествената склонност да кристализира с течение на времето.

Кристализацията на меда запазва вкуса и качествените му характеристики . Ценителите на меда предпочитат кристализиралият мед , тъй като той има по богат вкус. Кристализацията отнема на меда по вече време да се разтопи на езика ви, което позволява на рецепторите да усетят всички вкусове и аромати и техните нюанси .

Суровият мед е мед, който не е нагряван или пастьоризиран и съдържа естествени витамини, ензими, антиоксиданти и други важни хранителни вещества. Суровият мед има противогъбични антибактериални, антивирусни свойства и спомага за здравето на храносмилателната ни система. Суровият мед също така съдържа цветен прашец, който подсилва имунната система и помагав борбата с алергиите

Та , истинският мед кристализира и както се казва в Библията : ,, и видя Бог , че това е добро “

Различните видове мед кристализират по различен начин . Някои медове кристализират равномерно; други кристализират частично и образуват два слоя, като кристализиралият слой е на дъното а течният отгоре или обратно.Медовете също се различават по размера на образуваните кристали. Някои образуват фини кристали, а други големи, песъчливи . Колкото по-бързо кристализира медът, толкова по-фина ще бъде текстурата. Кристализираният мед има по светъл цвят , отколкото когато е течен. По-тъмните медове запазват кафеникав вид .

Като пчелар и ценител на истинският натурален мед ,аз лично вярвам, че медът не може да се счита за суров, ако е бил загрят над 45 градуса.Нагряването на мед над 45 градуса коренно променя консистенцията на меда и той губи всичките си полезни качества .

Та , скъпи приятели ,,суровият мед ” кристализира . Това означава че влагата в него е под 20% и той няма да се вкисне . Може да запази състоянието си хиляди години , но това не означава че това е истински мед , почити сигурно е , но не напълно . Затова, време е в България всеки да стане професионалист в това което прави и да се довери на специалистите от които има нужда . Живота ни ще стане по лек ако търсим мнението на банкер , когато теглим заем и мнението на пчелар , когато искаме да си купим мед .Затова ако искате качествен мед доверете се на Www.Zlatnapchelichka.bg , или на някой пчелар , когото познавате .