07.09.2021/

На 4 километра източно от центъра на днешния град Свищов, в местността Паметниците, наричана още Стъклен се намира древният римски град Нове. Това е едно от многото места в Свищов , които може да се посетят . Това е най добре проученият древноримски град на балканите . Разкопките продължават от 1960 година и до сега. За да бъде обиколен на бързо е необходим поне час , а ако седнете на големите каменни стъпала и си представите умореният римски войник опрял гръб на хладният каменен зид ;

или ако влезете в помещението , което е било военен клуб и си представите тези обгорели от слънцето млади мъже как вдигат наздравици за дълъг живот, и с тъга си спомнят за загиналите си приятели; или ако се загледате в помещенията до базиликата в които са отсядали да си починат или да преспят поклонниците , които са дошли за празничната литургия ; и така може да продължим при голямата болница , при портите на града , при вилата с басейна извън града и така на татък , цял ден . Градът е създаден на 26.10.69 г. с Декрет на император Веспасиан, два дни след интронизацията му. Още 48 г. VIII Августовски легион, строи първите укрепления . През 69 г. Тук е дислоциран най елитният I Италийски легион и остава тук близо четири века .

Общата площ на Нове е точно 44 хектара . Покрай крепостта е имало голямо градско селище ,в което живеели пенсионираните легионери ,жените им , търговци, занаятчии и др. Градът е посещаван от римските императори Траян, Адриан и Каракала. Като основен граничен пункт на империята на североизток, Нове е свидетел на Великото преселение на народите и на сблъсъците между Рим и немските племена, скитските народи и славяните . В Нове са разкрити останките от цял епископски комплекс с площ 6,5 декара, включващ две базилики, жилищни и стопански сгради.

На северозападният ъгъл , извън града е открита голяма вила с басейн . Предполага се , че е била вила за високопоставени гости на града . Това е едно страхотно място , край Дунава , което си заслужава да посетите и съм сигурен , че ще изпитате истинско удоволствие. Особено като се има предвид че плътно до него се намира парка “Паметниците” , където руските войски преминават Дунава по време на руско-турската война . Тук е била и готската столица за известно време . Тук, в Свищов, е родният дом и музеи на Алеко Константинов, и много други интересни неща за които ще ви разкажа по нататък.

Add Comment