07.12.2020/

МАЛКО ПО ТЕМАТА , КАКТЪВ МЕД СЕ ПРОДАВА В БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО В ОБОЗРИМО БЪДЕЩЕ ЩЕ ИМА САМО ХОБИ ПЧЕЛАРИ !

Според действащото законодателство в България, в големите вериги за храна ,е позволена само продажба на “индустриален пчелен мед” и “филтриран пчелен мед”.
БАБХ не изследва дали меда е истински, а само дали е безопасен. Да, сиропът от царевица е безопасен, в това няма никакво съмнение, нали го използват в газираните напитки.
Никой не казва на потребителите обаче, че този сироп води до:
Затлъстяване;
Понижена мозъчна активност и чувство на умора;
Залъгва мозъка, че човека е гладен и консумира повече;
Повишен риск от диабет тип-2;
Хипертония и холестерол извън нормата;
Рак;
Деменция;
Сърдечна недостатъчност;
Отслабване на имунната система;
Чести промени в настроенията и психични заболявания;
Забавяне на метаболизма;
Но все пак експертите на БАБХ твърдят, че е безопасен!
Няма съмнение – филтрирания мед и меда с царевичен сироп го произвеждат в химически завод, който е сертифициран за производство на хранителни продукти . Дори истинският пчелен мед, който много рядко може да се намери в магазините, е некачествен. Този мед е разтопяван поне 2 пъти при температура по висока от 45 ° С, след което е филтриран. След това загряване и филтриране, от пчелния мед остава само една чиста захар с аромат и цвят на пчелен продукт. Всички полезни микроорганизми умират, а прашец няма, защото минава през филтър,
Излиза, че според всички институции в България, пчелния мед, който се произвежда от пчели в кошери е негоден. Годен е преработван, филтриран и загряван мед с царевичен сироп.
Пчелен мед, който не е преработен, не е филтриран, без оцветители и ароматизатори, можете да си закупите само и единствено директно от производител на мед .
Големите преработватели заливат пазара с мед който няма почти нищо общо с пчелите , докато собствениците на кошери се опитват да опазят пчелите и препитанието си . Докато има пчели , на земята ще има и хора . Защото пчелите опрашват около 70% от растенията в света . И 3 години след изчезването им Земята ще стане трудно място за живеене да не кажа невъзможно .
Българското пчеларство се намира в сериозна криза през последните години и е стигнал своето дъно . От над 30 годинилипсва липсва държавна политика и защита .

Ниските изкупни цени на меда са основно предизвикателство пред сектор „Пчеларство”. Цените в момента са между 3 – 3,20 лв./кг на едро. главната причина за това българският мед да достигне дъното с тези цени на едро, е вносът на украински мед.Интересно е , че страните около нас водят такава политика ,че цените на едро в Румъния са 9,48 лв./кг, Гърция – 10,33 лв., в Турция – 12,54 лв.кг.
Другият огромен проблем произтичащ от липсата адекватна държавна политика е отравянето на пчелите . Ежегодно загиват стотици хиляди пчелни семейства на места, където се третират земеделски култури с пестициди . Най очевадният пример за липса на адекватна политика в сверата на пчеларството е , че сега в Плевен една много голяма фирма съди БАБХ /Българска агенция по храните / , вместо да бъде обратно – БАБХ да съди голямата фирма за това, че не прилага нормативната уредба за опазване на пчелите” .

Следващият проблем е , че дори и да се напишат някакви наредби на хартия няма политическа воля да се изпълняват .
Поради тази причина много пчелари се отказват от дейността си и разпродават кошери и пчелни семейства, защото не виждат друг изход. Други, които произведат по-големи количества мед, виждат сериозни проблеми при реализацията му. Сред причините, които отказват пчеларите са и масови натравяния на пчелите в следствие на земеделската дейност. Професионални пчелари се отказват, защото нямат перспектива, няма бъдеще – това са хора със стаж, знания и дългогодишен опит. Хиляди пчелни семейства се продават в момента. Няма и интерес от страна на младите хора към бизнеса. В пчеларството навлизат все повече търговци за сметка на производителите .

Българският мед е качествен. България, Черна гора, Сърбия и Унгария са природна аномалия – като релеф, географско положение и полезни изкопаеми. Имаме над 4800 билки. Затова сме били водеща пчеларска държава в миналото. И сега произвеждаме качествен мед от висок клас . В момента българският пчелен мед е компрометиран на международния пазар. В България са на власт търговците. Купуват мед отвън и го изнасят като български. Европа спря да купува нашия мед, защото той не е български, а е китайски, украински – само името му е българско .
Та истинският български мед е уникален и както казва онази баба на пазара :

  • Не са скъпи доматите булка , а неправилно си се омъжила ! :)))

Използвани са матеряли от:

PUSALKA.COM ; desant .net

© 2019 Агро Клуб – Agroclub.bg

Add Comment